Sivut

lauantai 10. lokakuuta 2015

KARKKIPÄIVÄ


Mennäänpä ajassa taaksepäin:) Lapsena karkkipäivä oli perinteisesti aina lauantaina. Aamulla herätys viimeistään ysiltä ja telkkarista kakkonen tai kolmonen päälle. Päivällä oltiin kaikki ulkoilemassa ja muutaman tunnin kypsyvä pataruoka porisi uunissa. Ruoan jälkeen oli sitte se koko viikon mielessä pyörinyt hetki.. Lemppari karkkipussin avaaminen!! Ihania kirpeitä, värikkäitä, pehmeitä toffeepaloja, pääkalloja... Ja mikäs olikaan se perinteisin? No LAUANTAI pussi tietty! 


Sisällä boksi pikkusia karkkeja, sukulakuja, tarroja, vaahtokarkkisieniä, salmiakkeja, värikkäitä, pehmeitä ja tikkari. :) Lauantai-illan sauna, pelejä tai televisiosta perheohjelmia :) parasta!


Sokerihan tunnetusti ei ole hyväksi hampaille. Sokerin aiheuttama happohyökkäys aiheuttaa kiilteeseen vaurioita ja syövyttävät pintaa (jos sitä ei ajoissa pysäytä xylitolilla), siksi tulee helposti reikiä. Ne hammaspeikot😳. Karkkipäivä nykyään ainakin minulle toimii enemmän nimikkeellä herkuttelupäivä. Kun viikolla ruokavalio on kaikin puolin kunnossa treeniin sovitettuna, on viikonloppuna oikeus herkutella. KOHTUUDELLA :) Herkuttelupäivän aikana saa syödä vapaammin kaikkea sellaista, mitä ei arkena juurikaan syö. Paljon eri vaihtoehtoja, jos ei karkkia halua. Tehdä vaikka mustikkapiirakka tai korvapuusteja. Ostaa suklaata tai jäätelöä kohtuudella. Lajitelma juustoja, vaahtokarkkeja, mitä vaan mistä tykkää. Tärkeintä on vaan se, että osaa vetää herkutteluun rajan eikä vedä övereitä. Herkuttelu on siis jonkinnäköinen taitolaji 😜



Tällainen herkuttelupäivä kerran viikkoon on parempi myös hampaille siihen verrattuna, että mättää pitkin viikkoa sokerisia herkkuja. Niille, jotka noudattaa puhdasta ruokavaliota ja treenaa säännöllisesti, tarkkailee kaloreita, yrittää kiinteytyä tai vaikkapa pudottaa painoaan, yksi tällainen päivä viikkoon on myös oikeasti ihan hyväksi: se buustaa aineenvaihduntaa. Mieli pysyy virkeänä ja motivaatio seuraavan viikkoon pysyy koholla:)


Herkuttelun ei aina tarvitse olla pelkkää sokeritouhua. Terveellisiä herkuttelutapoja löytyy monia:) esimerkiksi erilaiset hedelmäsalaatit, smoothiet ja suosioon nousseet raakakakut on hyviä tapoja hemmotella itseään raskaan viikon jälkeen :) Nämä toimivat loistavasti myös viikolla sokerihimon turruttajina. 

Frooshin smoothiet lemppareita!


Oikein hyväksi havaittu tapa on myös se, että tekee/leipoo vain juuri sen verran herkkuja kuin aikoo syödä. Ei tarvitse välttämättä tehdä kulhollista esim. lettu taikinaa, josta syö monta päivää. Yksi todella hyvä resepti, minkä jaan nyt tähän on ehkä parhain keksintö ikinä, mun mielestäni :). Olen sen idean netistä monia vuosia sitten jostain bongannut ja muokannut sitä omaan käyttöön. Tämän voi syödä välipalana, makean himoon, treeniä ennen tai jälkeen. Tästä voi jopa myös tehdä kakun laittamalla lettuja pinoon ja jäätelöä väliin :) kannattaa kokeilla!:) ps. Jos letut jäävät liian kuiviksi, on siihen todennäköisesti syynä se, että banaanit eivät olleet tarpeeksi kypsiä.

PROTSKU  BANAANILETUT
2 annosta: 

1 kypsä banaani
2 kananmunaa
1/2dl vettä
1tl kanelia

Murskaa banaanit. Sekoita kaikki yhteen huolellisesti. Pannu lämpimäksi, tilkka öljyä. Paista matalalla lämmöllä.

Tarjoile haluamasi lisukkeiden kanssa.

Alla kaksi erilaista versioita. Ensimmäisen on arkiversio. Päällä punaviinimarjoja. jälkimmäinen viikonloppuversio, päällä vaniljajäätelöä, steösseleitä, pakastemansikkaa ja makeaa kastiketta:)







Ja nyt.. Meillä on täällä Korsossa pataruoka uunissa, lähdetään koko porukalla ulkoilemaan. Ihan niinkuin aina lapsuudessakin:) Ihanaa viikonloppua kaikille!



< 3jonna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti